Categorieën
Uncategorized

Auto leasen: zo werkt het

Ben je op zoek naar een auto maar weet je nog niet op welke manier je deze zou willen financieren? Je kunt er uiteraard voor kiezen om een tweedehands of nieuwe auto aan te schaffen, maar een andere mogelijkheid is het leasen van een auto.

Maar wat is auto lease nou eigenlijk? En welke verschillende vormen van leasen bestaan er? Wij leggen het je uit in dit artikel.

Wat is lease?

Een auto leasen is vergelijkbaar met het huren van een auto. Bij leasen is er een overeenkomst tussen de klant en een leasemaatschappij. Het leasemiddel (de auto in dit geval), wordt gefinancierd door de leasemaatschappij en deze stelt de auto beschikbaar voor jou tegenover een bepaalde prijs.

Het voordeel hiervan is dat je dus niet in één keer een grote investering hoeft te doen, aar de waarde in termijnen betaalt. Of je uiteindelijk eigenaar wordt van de auto is afhankelijk van de leasevorm.

Leasevormen

Er zijn verschillende vormen van leasen mogelijk, namelijk: financial lease, operational lease, private lease en short lease.

Financial lease

Zoals de term “financial lease” al doet vermoeden, sluit je bij deze vorm van leasen een lening af. Dit is een zakelijke vorm van leasen en kun je ook wel vergelijken met kredietverschaffing.

De leasemaatschappij financiert het voertuig voor de volledige aanschafwaarde. Jij hebt de mogelijkheid om zelf een auto uit te zoeken, eerstehands of tweedehands. En je betaalt de aflossing en de rente. Aan het einde van het leasecontract moet er een slotsom betaald worden en ben je zelf de eigenaar van de auto.

Bij financial lease wordt er door adviseurs een berekening gemaakt voor de maandelijkse financieringstermijn. Dit doen zij aan de hand van de gewenste looptijd en de slotsom. Het kan zo zijn dat de auto minder waard is aan het eind van de gebruiksduur dan dat hij was bij aanschaf. Echter is het verlies dan volledig voor de leasenemer.

Operational lease

Full operational lease of operational lease is de meest voorkomende vorm van leasen in Nederland. Dit is een zakelijke manier van leasen waarbij de leasemaatschappij zowel economisch als juridisch eigenaar blijft van het leaseobject (de auto).

De auto staat niet op het bedrijf, maar op de leasemaatschappij en er zijn geen verdere risico’s. Wat erg prettig is dat je ook andere diensten kunt afnemen naast het gebruiksrecht van de auto. Denk hierbij aan verzekering, onderhoud en reparaties aan de auto.

Zo wordt vrijwel alles uit handen genomen. Het enige waar je meestal zelf voor moet betalen is de brandstof.

Operational lease bestaat er in twee varianten: de open calculatie en de gesloten calculatie. Open calculatie geeft je als leasenemer inzicht in de calculatie van een leasemaatschappij. Dit betekent dat eventueel overgebleven geld van het contract budget met de leasenemer verrekend wordt.

Bij een gesloten calculatie wordt er vooraf een vast maandbedrag afgesproken. Aan het einde van het leasecontract wordt er een nul calculatie gemaakt. Hierbij wordt dan gekeken naar de kilometers die de auto daadwerkelijk heeft gereden, in combinatie met de schatting die gemaakt is bij het opmaken van het leasecontract.

Private lease

Een vorm van leasen die pas enkele jaren bestaat is private lease. Deze vorm van leasen wordt steeds populairder en is met name voor zzp’ers de meest aantrekkelijke.

Private lease kan namelijk een goede oplossing zijn wanneer je weinig kilometers rijdt, maar het niet erg vindt om een privéauto ook als zakelijke auto te gebruiken. Dit contract sluit je privé af, maar de zakelijke kilometers kunnen soms voor 19 cent worden afgetrokken van de omzet.

Verder lijkt private lease op operational lease: de kosten voor onderhoud, verzekeringen, administratie en reparaties zijn voor leasebedrijf.

De kosten voor de brandstof en eventuele verkeersboetes betaal je zelf. Wanneer je niet meer dan 500 km per jaar privé rijdt heb je geen bijtelling. Dat is een mooi voordeel. Als je van plan bent in de toekomst een hypotheek af te sluiten, moet je er wel rekening mee houden dat je bij private lease wordt geregistreerd bij het BKR. Dit kan invloed hebben op het verkrijgen van een hypotheek.

Shortlease

Wil jij als particulier leasen voor een korte duur? Dat kan met shortlease. Deze vorm van leasen bidet mogelijkheid om een auto te huren via een leasemaatschappij voor ongeveer 1 of 2 maanden. Ideaal dus wanneer je auto in de garage staat voor reparatie of wanneer je op vakantie gaat. De meeste shortlease contracten zijn dagelijks opzegbaar en ze hebben een maximale duur van 24 maanden.

De voordelen van leasen op een rijtje

  • Je weet waar je aan toe bent doordat je een vast bedrag per maand betaalt. Je hoeft geen groot bedrag aan spaargeld in te leveren.
  • Door te leasen rijd je altijd het nieuwste model auto.
  • Wanneer het leasecontract afloopt, kun je de leaseauto in de meeste gevallen meteen weer inleveren. Geen gedoe met inruilwaarde dus!

De Nadelen van leasen op een rijtje

  • Het is zaak voorafgaand aan het auto leasen goed in te schatten hoeveel kilometers je van plan bent te gaan rijden. Wanneer je te veel over de ingeschatte kilometers heen gaat moet je vaak bijbetalen.
  • Je kunt de auto niet zomaar aan iedereen uitlenen. Jij bent tenslotte de eigenaar van het voertuig.
  • Met auto leasen ga je voor meerdere jaren een financiële verplichting aan. Hier kom je niet makkelijk onderuit. Wanneer je, om wat voor reden dan ook, niet meer in staat bent om het maandbedrag te betalen, kan het zo zijn dat er een afkoopsom moet worden betaald.
  • Wanneer je least bouw je geen schadevrije jaren op met je autoverzekering.